STADSBESTUUR VEROORDEELD !


Stel: je doet mee aan het stadsexamen voor technische deskundige en je behaalt veruit het beste resultaat. Maar het stadsbestuur weigert je aan te stellen en benoemt de kandidaat die tweede eindigde. Niet één keer, maar telkens weer, want het politiek geïnspireerde benoemingsbesluit van de Veurnse meerderheid (toen nog CD&V én VLD) wordt tot vijf keer toe door de gouverneur vernietigd. Zelfs de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden heeft de benoeming ongedaan gemaakt.

      

Als zoiets jou overkomt, kun je bijvoorbeeld naar de burgerlijke rechtbank stappen om morele schadevergoeding te vragen. Welnu, dat is precies wat er gebeurde en zeven jaar na de vacantverklaring werd het Veurnse stadsbestuur in het ongelijk gesteld. De rechtbank stelde onomwonden dat de best gerangschikte kandidaat morele schade heeft geleden door een 'hardnekkige en oncorrecte benoemingspolitiek’.

      

Volgens Peter Roose (Veurne Plus) moet het stadsbestuur de gedupeerde minstens 40.000 euro betalen, waarvan 30.000 euro voor morele schade. Plus de honoraria van de advocaten en het wordt duidelijk dat de Veurnse belastingbetalers weer een aardig centje mogen betalen voor de politieke fratsen van de CD&V-kopstukken.

Meer informatie op de site van oppositiepartij Veurne Plus


Veurne-Spreekt wordt plots Veurne-Zwijgt

Dat het stadsbestuur zo flagrant in het ongelijk wordt gesteld en van de rechter een veeg uit de pan krijgt, is geen alledaags nieuws. Maar de dagbladpers schonk merkwaardig genoeg geen of nauwelijks aandacht aan het vonnis. (Naar het schijnt hebben de bepaalde scribenten en redacties  tegenwoordig 'schrik' van Jantje. De Stoeten Veurnoare twijfelt nog tussen medelijden en plaatsvervangende schaamte.)

Dan verwacht je toch dat een blogsite als Veurne-Spreekt de zaak aangrijpt om de burgers te informeren. Niets is minder waar en dat is toch vreemd. Ten eerste mag er in Groot-Veurne geen scheetje gelost worden of Veurne-Spreekt bericht erover. Ten tweede zetelt de webmaster (VLD-voorzitter Geryl) zelf in de gemeenteraad, tegenwoordig in de oppositie. Toch zwijgt Veurne-Spreekt in alle talen over de veroordeling. Er komt zelfs geen politiek neutraal berichtje op de blog. (Inmiddels heeft mister Geryl de 'fout' toegegeven én rechtgezet op de site 'Veurne-Spreekt'. Maar een dag later werd het bericht al onvindbaar weggemoffeld in het archief van de blogsite.)

De verklaring? De VLD gaat zelf niet vrijuit. De blauwtjes waren sinds mensenheugnis de slippendragers van de katholieken en volgden jarenlang getrouw alle orders van de dominante coalitiepartner, hoe grillig ook. Tot de heer Geryl er schoon genoeg van kreeg.