Kunst versus Bekrompenheid


Juli 2011. Grote ophef in Koksijde. Brave zielen zijn danig in de war door het beeld Trojka, Triumviraat, Heilige Drievuldigheid van de Beauvoordse kunstenaar Peter Depelchin, een kruisbeeld bestaande uit drie fallussen en twee teelballen.

In het kader van de beelden- en poëzieroute SeePoint werd 'Trojka' geplaatst in het abdijmuseum van Koksijde, tussen de restanten van de abdijkerk. Daar moest het beeld weg, wegens 'heiligschennend'.

Cultuurschepen Loones liet het peniskruis verplaatsen naar een 'niet-sacrale' ruimte binnen de voormalige abdij, omdat op de site halfweg augustus een openluchtmis wordt opgedragen. Enige tijd later werd het beeld zelfs neergehaald met touwen!!! Bij nacht en ontij verschaften vandalen zich toegang tot de historische site met slechts één doel: het peniskruis te gronde richten.

Oké, het is een provocerend werk, maar naar onze mening is 'Trojka' een verbluffende artistieke reactie op de onverteerbare pedoschandalen, de doofoperaties en de oeverloze hypocrisie binnen de katholieke kerk.

Klik hier voor een mooi, verhelderend filmpje over 'Trojka', in juli uitgezonden in het tv-programma 1000 Zonnen.

Klik hier voor een videoclip die kunstenaar Peter Depelchin zelf op het internet gooide.


In Pollinkhove hebben ze al genoeg aan een opgestoken middenvinger om de krant te halen. (Foto Mark Maes, Het Nieuwsblad)

Het beeld Fuck You World van de Ardooise beeldhouwer Dirc Deblaere was de voorbije zomer te zien in Pollinkhove, in het kader van de zomers kunstroute LO10. Een bewoonster liet het beeld verplaatsen. Volgens de dame is het kunstwerk 'obsceen' (!!!) en zou het haar broer - die 'pater' is - kunnen bruuskeren. (Foto Westhoek.be)

In realiteit is Fuck You World een aanklacht tegen de wijdverspreide onverschilligheid van de mens tegenover milieuvervuiling, de opwarming van de aarde, agressie... Door die onverschilligheid wordt de planeet onleefbaar, vindt Dirc Deblaere.


Edoch... niet Pollinkhove biedt anno 2011 het toppunt van bekrompenheid, wel het mondaine De Panne.

Het bestond enkele CD&V-gemeenteraadsleden zich te storen aan de beeldengroep van de bejaarde kunstenaar Joz. De Loose uit Assebroek.

Voor hen is er geen gisteren en geen morgen heet dit kunstwerk, een ode aan het universele, tijdloze gegeven van een gezin. Het gemeentebestuur van De Panne kocht de beeldengroep om de vernieuwde Zeelaan op te waarderen; een mooie keuze voor een familiale badplaats.

De CD&V-fractie van De Panne - blijkbaar niet gespeend van krempekloten - maakte evenwel misbaar, wellicht omdat het kunstwerk nabij de kerk zou opgesteld worden.

CD&V'ers vonden het 'gevaarlijk' om in tijden van pedofilieschandalen een heel gezin naakt te exposeren. Volgens de heer Paul Gorgel zouden deze beelden de toeristen aanzetten om uit de kleren te gaan.

Reactie van de kunstenaar: "Mijn naakten zijn allerminst sensueel. Doe ze een slipje aan, als je er niet tegen kunt.".

Een boze cultuurschepen Van Damme dichtte de CD&V-fractie logischerwijze conservatisme en puritanisme toe.

(Foto De Panne blogt)

De heer Franz Kaduuk (CD&V) vond het dan weer niet kunnen dat de hond van dit gesculpteerde gezin geen leiband heeft, wat in strijd is met het politiereglement.

Jongens, jongens, jongens... Voor dit soort opmerkingen had Joz. De Loose maar één woord: 'belachelijk'.

Overigens heeft de beeldhouwer de inhuldiging van de beeldengroep niet meer meegemaakt. Hij overleed eind juni 2011 op 86-jarige leeftijd.

Het toppunt van belachelijkheid is dat de hele CD&V-fractie uiteindelijk de aankoop van de beeldengroep goedkeurde.

Volgens CD&V-fractieleider Bram Degrieck waren de gecontesteerde uitspraken vanuit zijn fractie niet meer dan 'ludieke opmerkingen'. Alsof de gemeenteraad het geschikte forum zou zijn voor dit soort flauwiteiten. Wie gelooft die mensen nog?